Kestävyys ja vastuullisuus ovat useimmille yrityksille liiketoiminnan näkökulmasta melko tuntemattomia aihealueita. Usein HSEQ-toiminnasta vastaava henkilö on ottanut raportointiasioita hoitoonsa, mutta teemasta on muutoin keskusteltu lähinnä arvotasolla. Tiedostamme, että yrityksien kypsyystaso asiassa vaihtelee suuresti ja tämän vuoksi meiltä on saatavissa palvelut kaikkiin kehitysvaiheisiin.
Määritellään hyvät tavoitteet, tiekartta, liiketoiminnalliset mahdollisuudet sekä otetaan selvää miten asiakkaat voisivat hyötyä parhaiten tehdystä kehityksestä, vastataan vaatimuksiin sekä ennakoidaan tulevaa yhdessä.
Tulevaisuuden kilpailukyky rakentuu asiakkaiden tarpeiden täyttämisestä, kestävästä tavasta toimia sekä siihen tarvittavasta tiedosta, jotta voidaan toimia riittävän optimoidusti ja ennakoivalla tavalla.
Mistä kestävä kilpailuetu koostuu?
Miten me voimme auttaa?
Palvelut yrityksille:
Liiketoiminnan kehittäminen
Millä keinoin kestävyydestä ja vastuullisuudesta saadaan liiketoiminnallista hyötyä? Millä liiketoiminnan malleilla saadaan paras hyöty? Miten saadaan ymmärrys asiakkaiden tarpeista, jotta voidaan valita kehitystoimenpiteitä, joilla heille saadaan maksimaalinen hyöty?
Kestävä kilpailukyky
Kehitä yrityksesi kykyä menestyä kilpailussa nyt ja tulevaisuudessa.
Kestävä kilpailukyky saavutetaan asiakasymmärryksen kehittämisen, datan hyödyntämisen sekä kestävän ja vastuullisen toiminnan avulla. Tällöin asiakkaille voidaan annostella sopiva ratkaisu, riittävän oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla sekä syventää osaamista.
Fasilitoimamme suunnittelun tuotoksena syntyy tieto tarvittavasta asiakasymmärryksestä, datasta ja kestävistä toimintatavoista kilpailukyvyn kehittämiseksi.
Konseptointi ja asiakkaiden osallistaminen
Konseptoinnissa syvennytään kehittämisen mahdollisuuksiin eri näkökulmista vuorovaikutteisessa keskustelussa ja asiakkaat huomioiden. Konseptoinnissa huomioidaan verkostojen, ekosysteemin ja kumppaneiden merkitys liiketoiminnan kehittämisen ja tulevaisuuden kannalta.
Prosessissa ymmärretään ongelma perinpohjin ja suunnitellaan siihen oikea ratkaisu oikealla tavalla.
Toteutus tehdään keskustelevaan ja osallistavaan tapaan sekä ilmapiiriltään avoimesti ja ratkaisukeskeisesti.
Tuotteen tai toiminnan todentaminen
Mittaa, todenna ja raportoi arvoketjusi kestävyyttä luotettavan ja verifioitavan datan avulla lohkoketjuja hyödyntäen.
Data on keskeinen tekijä asiakasarvon kasvattamisessa, resurssitehokkuudessa ja kiertotalouden mukaisessa liiketoiminnassa.
Näyttämällä luotettavasti toteen tuotteen ja palvelun kestävä sekä vastuulinen alkuperä, raaka-aineet sekä logistiikkaketjut pystytään lisäämään tuotteiden arvoa asiakkaille sekä taloudellista arvoa yritykselle.
Pilotointi
Mitä jos pilotoitaisiin ensin, jotta tiedetään, kannattaako tähän laittaa lisää rahaa ja aikaa?
Pilotointipalvelumme on suunniteltu auttamaan yrityksiä konseptoimaan, testaamaan ja arvioimaan uusia tuotteita, palveluita tai prosesseja kontrolloidussa ympäristössä ennen niiden täysimittaista käyttöönottoa.
Pilotointimme tarjoaa yrityksille mahdollisuuden vähentää riskejä, optimoida resursseja ja kerätä arvokasta palautetta ja dataa, joka auttaa parantamaan tuotteen tai palvelun lopullista versiota.
Kestävän liiketoimintamallin kehittäminen
Kehitä yrityksesi liiketoimintamallista enemmän arvoa tuottava ja samalla vähemmän luonnon resursseja ja ihmisiä kuluttava.
Liiketoimintamallin kehitystyössä tarkastellaan ensin yrityksen toimintaympäristöä suhteessa sen nykyiseen liiketoimintamalliin, tunnistetaan ongelmakohdat, muutospaineet ja nykyisen arvoketjun tehottomuudet. Seuraavaksi määritellään, millaisilla toimintamalleilla tehottomuudet voitaisiin kääntää asiakasarvoksi. Lopuksi tunnistetaan, millaisia kyvykkyyksiä kestävän liiketoimintamallin jalkauttaminen edellyttää.
Lopputuloksena syntyy malli, jonka avulla liiketoiminta luo enemmän arvoa ja kuluttaa vähemmän luonnon resursseja.
ESG-asiat kuntoon palveluna
Näitä vaatimuksia on alkanut tulemaan kaiken kokoisille yrityksille monesta suunnasta. Useimmat organisaatiot eivät kuitenkaan edes tiedä, mistä aloittaa ESG-asioiden kanssa.
Tuomme käyttöön hyvät työkalut, hyödyllisiä organisaatiolle räätälöityjä esimerkkejä alalta ja olemme ketterästi mukana tekemässä, sparraamassa ja valmentamassa ESG-asioissa organisaation tarpeita kuunnellen.
Parhaaseen lopputulokseen päästään tekemällä asioita yhdessä, jolloin myös organisaatioille itselleen syntyy osaamista. ESG-asioissa ei ole kyse projektista vaan prosessista, joka on vielä alkuvaiheessa. Tehdään siis asioita rauhassa vaihe kerrallaan.
Kestävyys- ja vastuullisuus-raportointi
Asettavatko regulaatiot (CSRD) tai asiakkaat vaatimuksia
raportoida yrityksen kestävyydestä? Tarjoamme työkaluja ja neuvontaa niin pienempien pk-yritysten vapaaehtoiseen ja kevyempään raportointiin kuin myös isompia yrityksiä velvoittavaan CSRD-raportointiin.
Autamme yritystänne paitsi laatimaan vaatimusten mukaisen raportin myös hyödyntämään raportointiprosessia keinona kytkeä kestävyys liiketoiminnalliseen menestykseen.
Hyvin toteutetulla raportointiprosessilla on mahdollista mm. edistää yrityksen sopeutumista muuttuvaan toimintaympäristöön, oppia tuntemaan omaa liiketoimintaa ja sidosryhmiä paremmin sekä parantaa yrityksen resurssitehokkuutta.
Kestävyysmittarit ja data
Datan kerääminen, hallinta ja analysointi on välttämätön osa kestävän liiketoiminnan kehittämistä. Me autamme hyödyntämään yrityksen jo olemassa olevaa dataa sekä valitsemaan oikeat mittarit olennaisen datan keräämiseksi.
Tarjoamme myös työkaluja datan hallintaan niin, että data olisi eheää ja helposti saatavilla. Datan keräämisen ja organisoinnin jälkeen on tärkeää pohtia myös millä tavalla dataa voi hyödyntää liiketoiminnan kehittämisessä, strategian luomisessa sekä kestävyysraportoinnissa. Autamme näissäkin asioissa yrityksen tarpeiden mukaan.
Kestävyydestä ja vastuullisuudesta viestiminen
Autamme kiteyttämään ja viestimään liiketoiminnan kestävyydestä asiakasarvoa luovalla tavalla.
Viestinnän tulee aina perustua perusteltuihin ja todenmukaisiin tietoihin. Ulkoisen viestinnän lisäksi autamme kehittämään organisaation sisäistä viestintä esimerkiksi koulutusten ja sähköisten viestintäalustojen avulla niin, että koko työyhteisön ymmärrys kestävyysasioista lisääntyy.
Kaksoisolennaisuus-analyysi
Kaksoisolennaisuusanalyysissä tarkastellaan liiketoiminnan ympäristöllisten ja sosiaalisten vaikutusten lisäksi sitä, millä tavalla toimintaympäristön tapahtumat vaikuttavat yrityksen liiketoimintaan ja taloudelliseen suorituskykyyn.
Kaksoisolennaisuusanalyysi toteutetaan mm. keräämällä tietoja yrityksen toiminnasta ja sen ympäristövaikutuksista, suorittamalla sidosryhmähaastatteluja ja soveltamalla kestävän kehityksen indikaattoreita ja standardeja arvioimaan yrityksen suorituskykyä kestävyyden eri osa-alueilla.
Lopputuloksena syntyy raportti, joka sisältää yksityiskohtaiset tiedot tunnistetuista olennaisista tekijöistä ja ehdotus toimintasuunnitelmasta, joka kattaa sekä yrityksen ulkoiset vaikutukset että ulkoisista tekijöistä aiheutuvat taloudelliset riskit ja mahdollisuudet yritykselle. Tämä mahdollistaa yrityksen strategisten päätösten paremman kohdentamisen ja kestävän kehityksen edistämisen kaikilla tasoilla.
Elinkaariarviointi
Miten yrityksen tai sen tarjoamien ratkaisujen ympäristöystävällisyyttä voidaan kehittää tai hyödyntää myynnissä ja markkinoinnissa, jos ei ole ymmärrystä tarjottujen ratkaisujen elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista?
Elinkaariarvioinnin (LCA) avulla yritykset voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä, jotka eivät ainoastaan vähennä ympäristövaikutuksia, vaan myös parantavat taloudellista tehokkuutta ja luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia kestävän kehityksen saralla.
LCA on menetelmä, jolla arvioidaan tuotteen tai palvelun ympäristövaikutukset koko sen elinkaaren ajan – raaka-aineiden hankinnasta valmistukseen, käyttöön ja lopulta kierrätykseen tai hävittämiseen. Tämä analyysi auttaa yrityksiä tunnistamaan kestävän kehityksen kannalta kriittiset vaiheet ja tarjoaa tietoa siitä, miten tuotteiden ja palveluiden ympäristövaikutuksia voidaan parantaa.
Toimintaympäristön muutoksien vaikutus
Mitä jos kestävyysmurros ei olisikaan uhka, vaan mahdollisuus?
Autamme yritystänne ymmärtämään miten kestävyysmurros muokkaa liiketoimintaympäristöänne, mitä riskejä ja mahdollisuuksia siihen liittyy ja miten tämä kaikki voi vaikuttaa yritykseenne. Näin helpotetaan strategian, investointien ja toimenpiteiden tekemistä sekä voidaan kääntää muutos uhasta mahdollisuudeksi.
Sidosryhmä- ja olennaisuus-analyysit
Mitigoi yrityksen riskejä, paranna vastuullisuutta ja löydä kasvumahdollisuuksia tunnistamalla sekä yrityksen liiketoiminnalle että sidosryhmille tärkeimmät kestävyystekijät.
Autamme yritystänne tunnistamaan sidosryhmät, kartoittamaan liiketoiminnan ja sidosryhmien näkökulmasta tärkeimmät kestävyyskysymykset.
Analyysin tuloksena syntyy yksityiskohtainen ymmärrys sidosryhmille tärkeistä kestävyyskysymyksistä ja kehitetään toimintasuunnitelmia näiden kysymysten ratkaisemiseksi, jolloin resurssit saadaan kohdistettua oleellisiin asioihin.
EU:n regulaatioiden ja ilmasto-lainsäädännön seuraaminen
CSRD, GRI, SDG, TCFD… kestävyystyöhön liittyvien viitekehysten ja direktiivien lyhenteiden ymmärtäminen ja uusimpien säädösten seuraaminen on haastavaa kiireisen yrittäjäarjen keskellä. Mitkä säädökset koskettavat juuri minun yritystäni, millä aikajanalla ja mitä se käytännössä vaatii minulta? Entä millaisia viitekehyksiä kannattaisi käyttää raportoinnissa tai oman liiketoiminnan kestävyyden arvioimisessa?
Autamme löytämään vastauksia näihin monia askarruttavin kysymyksiin pysymällä ajan tasalla kansallisissa, kansainvälisissä ja EU-tasoisissa yritysvastuuseen liittyvissä säädöksissä ja viitekehyksissä.
ESG osaksi strategiaa
Kestävyyden kehittäminen liiketoiminnassa on jatkuva prosessi, joka pitää sisällyttää osaksi liiketoimintastrategiaa.
Miten voidaan välttää projektiluontomaisen työskentelyn sudenkuoppa, jolloin kestävyys jää vain irralliseksi arvokeskusteluksi ilman, että sen tuomia hyötyjä liitetään yrityksen strategiaan ja taloudellisiin tavoitteisiin? Yksi keskeinen ratkaisu on johtoryhmän sitoutuminen kestävyyden edistämiseen liiketoiminnassa.
Autamme kestävyyskeskusteluiden eteenpäin viemistä johtoryhmässä sparrailemalla, kouluttamalla ja lisäämällä johdon kyvykkyyttä kytkeä aiemmin olennaiseksi tunnistetut kestävyyden teemat strategiaan. Strategian kehittämisen jälkeen on tärkeää myös asettaa konkreettisia kestävyystavoitteita lyhyelle sekä pidemmälle aikavälille.
Autamme realististen tavoitteiden asettamisessa, niiden jalkauttamisessa koko työyhteisöön sekä kehityksen seuraamisessa.
Kilpailukyvyn systemaattinen johtaminen
Johda muutosta systemaattisesti ja konkreettisesti – löydä etenemiseen oikea rytmi. Parhaat menetelmät, työkalut ja valmennus käyttöösi. Tämä muutos on prosessi eikä projekti.
Ennakointityö
Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta sitä voi ennakoida. Ilman ennakointityötä liiketoiminnan johtaminen on kuin ajaisi autoa sumussa ja tuijottaisi vain polkimia. Eteenpäin voi olla vaikea nähdä ja edessä oleva voi muuttua hyvinkin nopeasti – joskus myös merkittävästi.
Ennakointityössä katse nostetaan välissä polkimista ja etsitään yhdessä sumusta tärkeitä signaaleja sekä hyödynnetään muiden tekemiä havaintoja ajoradan, liikenteen ja suunnan hahmottamiseksi. Tarjolla olevan datan ja teknologian johdosta sumua on entistäkin enemmän, mutta niin on myös signaaleja, jos niitä osaa etsiä.
Tehdään yhdessä Lontoon sumusta helpommin navigoitava paikka hyödyntämällä hyväksi havaittuja mallejamme.
Muutoksen johtaminen ja tavoitteiden saavuttaminen
Kestävyysmurros mullistaa liiketoimintaa vaikuttaen läpileikkaavasti jokaiseen yritykseen. Miten yrityksenne pysyy muutoksessa mukana ja kääntää sen uhasta mahdollisuudeksi?
Ja mitä suurempi muutos, sitä enemmän vastustusta – varsinkin jos muutos mielletään negatiiviseksi eikä vastaa käytännössä sille asetettuja odotuksia. Miten siis varmistetaan, että suurikin muutos tapahtuu sopivissa annoksissa, mielletään positiiviseksi ja vastaa sille asetettuja odotuksia?
Valjastetaan muutos yhdessä menestyksen välineeksi hyödyntämällä hyväksi havaittuja mallejamme.
Oppiminen ja juurruttaminen
Yhä nopeammin muuttuvassa toimintaympäristössä parhaiten pärjäävät ne organisaatiot, jotka pystyvät oppimaan ja juurruttamaan sen jatkuvasti parhaiten toimintansa kehittämiseksi.
Mitkä ovat ne tärkeimmät asiat, joista organisaation tulee oppia voittaakseen systemaattisesti kilpailijansa? Entä miten tämä oppiminen saataisiin osaksi jokapäiväistä toimintaa kestävän kilpailukyvyn kehittämiseksi?
Kehitetään yhdessä organisaationne oppimis- ja juurruttamiskykyä fokusoituen kilpailukykynne kannalta kriittisimpiin asioihin hyödyntämällä hyväksi havaittuja mallejamme.
Johdon yhteinen visio ja roadmap
Usein johtoryhmän pöydän ympärillä on hyvin erilaisia tavoitteita ja odotuksia – eikä kestävyys ole välttämättä vielä oleellinen osa organisaation liiketoiminnan tavoitteita.
Helpota, nopeuta ja varmista yrityksen menestys tulevaisuudessa kehittämällä johdon kyvykkyyttä kestävällä kilpailukyvyllä johtamiseen. Luodaan yhdessä tahtotila ja selvitetään teidän näkemys siitä, miltä hyvä lopputulos voisi näyttää pitkällä aikavälillä.
Nykytilan selvitys
Miten voidaan päästä perille, jos ei tiedetä, missä nyt mennään?
Double Round selvittää monipuolisten nykytilaa kartoittavien kysymysten avulla, millä tavalla kestävyyden eri osa-alueet on tällä hetkellä huomioitu ja hyödynnetty liiketoiminnassane.
Lopputuloksena syntyy selkeä kooste yrityksenne nykytilasta kestävyyden suhteen tarkastellen vahvuuksia, heikkouksia, uhkia ja mahdollisuuksia. Tarjoamme selvityksen pohjalta toimenpidesuosituksia, joiden avulla pystytte lähteä kehittämään liiketoimintaanne kestävämpään suuntaan.
Kestävyysvisio ja tahtotila
Nykytilan ymmärtämisen jälkeen yritys voi lähteä pohtimaan ja visioimaan tahtotilaa.
Mitkä kestävyystoimenpiteet voisivat kehittää parhaiten liiketoimintaa ja kilpailukykyä? Millaisia liiketoiminnallisia tuloksia kestävyystoimenpiteillä pitäisi saada aikaan? Onko johtoryhmällä yhtenäinen näkemys tarvittavista kestävyystoimenpiteistä? Autamme organisaatiotanne luomaan konkreettisilla mittareilla varustellun tavoitetilan, jossa hyödynnetään kestävyysmurroksen luomia mahdollisuuksia ja vältetään siihen liittyvät riskit.
Kestävä strategia
Yritykset eivät tarvitse kestävyys- tai vastuullisuusstrategiaa vaan kestävän strategian, joka vastaa kysymykseen miten loisimme nyt ja tulevaisuudessakin enemmän asiakas- ja omistajahyötyä entistäkin rajallisimmin resurssein?
Kehitetään yhdessä strategia, joka tekee yrityksen toiminnasta taloudellisesti, ympäristöllisesti ja yhteiskunnallisesti kestävää.
Asiakkaiden saaman arvon ja oman kyvykkyyden kehittäminen sekä organisaation säilyminen relevanttina myös tulevaisuudessa ovat oleellisia tarkastelukulmia, kun rakennamme yhdessä strategiaa.
Tutustu asiakastarinoihin:
EcoIT
Kestävästi kansainvälisille markkinoille kierrätetyillä IT-laitteilla
YTM-Industrial
Kestävän liiketoiminnan potentiaalin selvitys ja vision luominen
Timecap
Muutoksessa toimialaa nopeammaksi
Praecom
Askeleet vastuullisempaan ja kestävämpään liiketoimintaan
Ruskon Betoni
Tiekartta kestävämmälle betonirakentamiselle
Miten päästä eteenpäin?
Ota yhteyttä Daniin:
Danilla on kokemusta yrityksien auttamisesta kohti kestävää ja vastuullista liiketoimintamallia. Arjen realismi ajankäytön, budjetin rajallisuuden ja epäselvien asiakasodotuksien osalta on tiedossa, joten ota reippaasti yhteyttä ja uskalla kysyä millä tavalla kannattaisi aloittaa ja ketä ottaa aloitukseen mukaan.
Teams-palaveri tai tapaaminen Pirkanmaalla on hyvä tapa aloittaa keskustelu. Voit varata 30 minuutin Teams-palaverin Danin Calendlyn kautta.
Danin tavoitat numerosta 045 7836 1851 tai sähköpostilla dani.warnicki@doubleround.com
Näin aloitamme yhdessä:
1.
Pidetään yhteinen etäpalaveri Teamsin avulla
2.
Tulemme tarvittaessa paikan päälle haastattelemaan avainhenkilöitä ja yrityksen johtoa nykytilasta ja toimenpiteistä, joita on tähän mennessä suunniteltu ja tehty.
3.
Laaditaan yhdessä suunnitelma miten seuraavat 12 kuukautta asioita edistetään.
4.
Sparraamme ja tuemme tekemistä etäkokouksien avulla, tuomme valmiita malleja, kysymyksiä ja viitekehityksiä käyttöönne.