Vähintäänkin kohtalainen mahdollisuus vaikuttaa

Tätä selvitystä edeltävät Double Roundin käymät keskustelut teollisuusyritysten kanssa toivat voimakkaasti esiin näkemystä vaikutusmahdollisuuksien rajallisuudesta liiketoiminnan kestävyyteen liittyvissä haasteissa alihankintaketjuissa. Teollisuusyritykset ovat lähinnä kokeneet asiakkaidensa harjoittamaa sanelua erilaisten vaatimusten ja raportoinnin osalta. Näiden havaintojen vuoksi Double Round päätti selvittää laajemmalta yritysjoukolta, miten yritysten edustajat kokevat yritystensä pystyvän vaikuttamaan kestävyys- ja vastuullisuushaasteisiin ja vastaamaan niihin asiakkailtaan kohdistuviin vaatimuksiin.

Double Round Oy toteutti tamperelaisten opiskelijoiden avulla lokakuussa 2024 Alihankintamessuilla haastatteluja, jotka kohdistuivat Suomessa toimiviin teollisiin ja teknisen tukkukaupan yrityksiin sekä huoltoa ja kunnossapitoa tekeviin toimijoihin. Osa teollisista yrityksistä valmisti omia tuotteita ja osa teki enemmän sopimusvalmistusta toisille yrityksille. Vastaajista reilut puolet edusti muille tuotteita tekeviä sopimusvalmistajia ja loppu jakautui pääosin omien tuotteiden valmistajien ja teknisen tukkukaupan kesken.

Keskeiset havainnot

Ympäristövaikutuksiin koetaan olevan hieman vähemmän vaikutusmahdollisuuksia, mutta 65 % arvioi vaikutuksensa olevan vähintään kohtalainen.

25,4 % vastaajista kokee vaikutusmahdollisuutensa suuriksi sekä taloudellisissa että ympäristöllisissä hyödyissä.

Kestävämmistä tuotteista ja palveluista ollaan valmiita maksamaan (50,3 %), mutta ympäristövaatimusten täyttämisestä maksuhalukkuus on selvästi alhaisempi (28 %).

28 % vastaajista arvioi, etteivät asiakkaat ole valmiita maksamaan kestävyydestä lainkaan.

Vain 27,5 % yrityksistä hyödyntää numeerista dataa asiakkaiden toiminnasta, mikä voi jättää hyödyntämättä liiketoiminnan kehittämisen mahdollisuuksia.

Toimitusketjun vastuullisuuden tukeminen (38,1 %) ja raportointistandardien seuraaminen (36,5 %) ovat muita yleisiä tukikeinoja.

9 % yrityksistä ei ole ajatellut vastuullisuusraportoinnin tukemista, ja 12,2 % ei osaa sanoa, miten he aikovat auttaa.

Johtopäätökset ja suositukset

Datalähtöisen asiakasymmärryksen vahvistaminen:
Systemaattinen asiakasdatan keruu ja analytiikan hyödyntäminen voivat parantaa palveluiden kohdentamista ja tarjota parempaa asiakasarvoa.

Vastuullisuusraportoinnin tukeminen on tärkeää asiakkaiden sääntelyvaatimusten täyttämiseksi,
mutta se ei välttämättä ole asiakkaiden ensisijainen maksuhalukkuuden kohde.

Vastuullisuusraportoinnin strateginen hyödyntäminen:
Raportoinnin tukeminen kannattaa muuttaa liiketoiminnalliseksi arvoksi, ei vain sääntelyn täyttämiseksi.

Asiakasvaikutusten mittaaminen:
Kädenjäljen mittaaminen (eli asiakkaalle syntyvien hyötyjen arviointi) tulisi integroida yritysten vastuullisuusstrategiaan, jotta asiakkaat voivat perustella investointejaan vastuullisiin ratkaisuihin.

Toimitusketjun vastuullisuus ja vaatimukset:
Läpinäkyvä toimitusketjun hallinta ja vastuullisuuskriteerien vahvistaminen voivat olla liiketoiminnan edellytys sääntelyn ajamien asiakasvaatimusten kiristyessä.

Asiakastarpeiden syvempi analysointi:
Yritysten tulisi vahvistaa tiedonkeruuta ja hyödyntää eri lähteistä saatavaa dataa, jotta palvelutarjonta voidaan räätälöidä vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeita.

Yhteiskehittäminen ja suunnitteluapu voivat olevan vahvimpia keinoja, joilla yritykset voivat vastata asiakkaidensa tarpeisiin.
Ne mahdollistavat asiakasymmärryksen kerryttämisen ja vaikuttamisen resurssitehokkuuteen sekä tuotteiden ja palveluiden kestävyyteen, joista asiakkaiden arvioidaan oleva valmiimpia maksamaan.